Czyszczenie miedzi

Jak prawidłowo czyścić naczynia miedziane?

 

Do czyszczenia miedzi rekomendujemy 3 sposoby:

Sól kuchenna i cytryna : najprostszy sposób to czyszczenie ciemnych powierzchni plasterkiem cytryny z odrobiną soli. Efekt jest widoczny natychmiast a proporcje soli do cytryny nie mają tu większego znaczenia. Miedź od razu zareaguje z sokami i zmieni kolor na różowo miedziany. Przy tej metodzie należy działać bardzo szybko ponieważ mogą powstawać smugi i przebarwienia. Po czyszczeniu należy umyć naczynie i dobrze wytrzeć. Nie zaszkodzi też polerowanie mikrofibrą lub flanelą. Niestety efekt nie utrzyma się zbyt długo i po pewnym czasie miedź znowu będzie ciemna. To najtańsza i najprostsza metoda czyszczenia miedzi. Minusem jest brak zabezpieczenia powierzchni miedzi a plusem jest możliwość stosowania we wnętrzu naczynia.  

 

Proszek do czyszczenia AURA który na życzenie dodajemy do zakupionych naczyń.Proszek należy wysypać na dłoń i dodać odrobinę wody. Powstałą pastą należy dokładnie wcierać w naczynie przez ok 3 minuty i pozostawić na kolejne kilka minut. W niektórych przypadkach pierwszy etap trzeba będzie wydłuzyć np do 5 minut. Po wszystkim dobrze umyj naczynie i wytrzyj a następnie wypoleruj czystą mikrofibrą lub flanelą. Ten proszek ma identyczne działanie jak sól i cytryna ale jest o wiele prostszy i wygodniejszy w stosowaniu. Proszek można stosować we wnętrzu i jak na zewnątrz naczynia. Proszek jest w małych saszetkach i jest to mieszanina sody oczyszczonej z kwaskiem cytrynoweym.

Środek do czyszczenia miedzi POLIBOY - messing kupfer. To świetny preparat który nie tylko czyści miedź i mosiądz ale również zabezpiecza je przed ponownym ciemnieniem. Ten środek jest idealny do czyszczenia zewnętrznych powierzchni które nie mają kontaktu z wodą. Aplikacja środka jest bardzo prosta i wygodna a przed zastosowaniem proszę zapoznać się z zaleceniami producenta.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl